Mevlana anıldı

Görsel Posted on

Mevlana anıldı

Aydın Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Okul müdürleri ve öğreniciler katıldı. Toplantıda Bey Camii Müezzini Güven Kemer tarafından Kur’an’ı Kerim okundu.

“YOL GÖSTERİCİLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Anma töreninde konuşan ve Mevlana’nın vefatının 740’ıncı yıldönümünde yad etmek amacıyla toplandıklarını ifade eden Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, “Bugün insanlık Mevlana’ya ve onu gibi ışık kaynaklarına derinden muhtaç olduğunu daha çok hissetmektedir. Faklı dili konuşan, farklı dine inanan, farklı kültüre sahip olan milyonlarca insan, Mevlana’nın şahsında ve eserlerinde insan olmanın anlam ve değerini daha iyi kavramaktadır. Mevlana’nın en önemli eseri olan Mesnevi, bilgi ve hikmet demetleri sunan çok önemli bir kaynaktır. Bu dünya klasiğinin merkezinde Kur’an ve Yüce Peygamberimizin hayatı vardır. Mesnevinin bize anlattığı insan, günümüz insanının muhtaç olduğu insandır. Onun nazarında dil farkı, renk farkı bir üstünlük işareti değil. İlahi bir nişanedir. İnsan insanın kurdu, İnsan insanın aynasıdır, dostudur. İçinde bulunduğumuz bu hafta münasebetiyle Mevlana’yı bir kez daha okumuş, anlamış ve anmış olacağız. Ülkemizin insanının ve tüm dünyanın onun yol göstericiliğine ihtiyacı vardır” diye konuştu.

“TOPRAKLARIMIZDA BÜYÜK MEZARLAR VAR”
Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul ise, Mevlana’nın sözlerinden örnekler verdiği konuşmasında Türkiye’de büyük mezarlar olduğunu söyledi. Kocaoğul, “Bizim topraklarımızda büyük mezarlarımız var. Mevlana’nın türbesi var. Biz büyük bir devletiz. Mevlana, bir pergel gibiyiz diyor bir ayağımız Kur’an’nın hükümleri üzerinedir bir ayağımızla da 72 milleti gezeriz diyor. Yani bu milletler içerisinde hamları arar buluruz onları olgunlaştırmaya çalışırız Mevlana’nın bir cümlesi var. Diyor ki, ‘Dünyada bir tane üşüyen varsa siz ısınamazsınız’. Yani bu sevgiyi hiçbir yerde bulamazsınız. Siz öğrencilerin Mevlana gönüllü olmaları ve Mevlana’nın hoş görüsünü, insanlar arasında ayrım yapmadan bir hayat sürdüğünü, vefatının ardından gayri müslimlerin bile ağladığını bilmenizi, bu duygular içerisinde yetişen bir nesil olmanızı Allah’tan niyaz eder hepinizi sevgiyle muhabbetle selamlarım” ifadelerini kullandı.

Anma töreni Sosyal Bilimler Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Erhan Ergüder’in Mevlana ile ilgili konuşmasının ardından, Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri şiir okudu.

Yorum bırakın